Elk gezin heeft wel eens problemen. Wanneer het (voor langere tijd) niet goed gaat in je gezin kun je, ondanks ieders goede bedoelingen, ervaren dat je met elkaar vastraakt in negatieve patronen en moeite hebt om deze te doorbreken. Iedereen heeft immers zijn eigen manier van communiceren en kijkt door zijn of haar eigen bril naar de problemen. Vaak begrijpen de gezinsleden elkaar niet meer en dat levert meer spanningen op, waardoor het nog moeilijker wordt om contact te hebben met elkaar, je elkaar uit de weg gaat of er veel ruzie ontstaat.
Om samen deze problemen op te lossen is goed contact en goede communicatie binnen het gezin belangrijk, zodat de gezinsleden elkaar weer goed kunnen begrijpen.
Wanneer je als ouders veel spanningen in het gezin meemaakt, met elkaar als ouders of tussen ouder en kind, kan dit ervoor zorgen dat je gedurende langere tijd een verhoogde mate van (opvoed-)stress ervaart. Vaak spelen er bij het ontstaan van deze stress meerdere factoren mee en maakt dit het daarom tevens ingewikkelder om zelf een oplossing te vinden om deze stress te verminderen. Wanneer er een verhoogde mate van stress wordt ervaren, kan dit een negatieve invloed hebben op de opvoedingskwaliteit en het risico op ruzies en escalaties vergroten.