Wat is Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
Cognitieve Gedragstherapie is een van de meest gebruikte behandelmethoden in Nederland. Het is een combinatie van Gedragstherapie en Cognitieve therapie.
Bij cognitieve gedragstherapie staan de cognities van jou als cliënt en de invloed van die gedachten op je gedrag centraal. Cognities zijn je gedachten, fantasieën, herinneringen of opvattingen over bepaalde gebeurtenissen.
Het idee achter cognitieve gedragstherapie is dat niet zozeer de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt van invloed zijn op je leven, maar wel de manier waarop je over deze gebeurtenissen denkt. Het gebeurt namelijk vaak dat iemand op een ‘foute’ manier naar gebeurtenissen uit het verleden kijkt. Er is dan sprake van een ‘vervormde denkgewoonte’. Zo’n ‘foute’ manier van denken zorgt volgens CGT voor disfunctioneel gedrag.
Bij CGT leer je deze verkeerde denkgewoonten op te sporen en op een andere manier naar gebeurtenissen te kijken. Hierdoor kun je die gebeurtenissen objectiever benaderen, wat ervoor zorgt dat je negatieve gevoelens verdwijnen. En dat beïnvloedt je gedrag op een positieve manier.
Voor wie?
Oorspronkelijk is CGT ontwikkelt voor behandeling bij depressie, maar inmiddels kan CGT ook worden ingezet bij veel andere klachten. Je kunt onder andere baat hebben bij CGT als je:
- Last hebt van een dwangstoornis
- Kampt met gedragsproblemen
- Een eetstoornis hebt
- Last hebt van (terugkomende) depressieklachten
- Een verslaving hebt
- Aan een angststoornis of fobie lijdt
De effectiviteit van Cognitieve gedragstherapie is bewezen. Daarom heeft de therapie het predicaat ‘evidence-based’ gekregen. Dit betekent echter niet dat de therapie bij iedereen tot grote oplossingen leidt. Het kan zijn dat deze therapie simpelweg niet bij je past, of dat je problemen te complex zijn om aan te pakken met CGT. Dan zoeken we samen naar een andere oplossing.